2024
  Септември
30 дена

Д

Н С
Гроздобер
Типик
Н 1 19 10 седмица по Педесетница
Св. мч. Андреј Стратилат; Преп. Теофан; Св. мч-ци Тимотеј, Агапиј и Текла
Не се пости
П 2 20 Св. пророк Самуил; Св. свештмч. Филип, епископ Ираклиски, со свештеникот Север и ѓаконот Хермес Не се пости
В 3 21 Св. ап. Тадеј; Св. мч-ка Васа и нејзините деца: Теогниј, Агапиј и Пист; Св. праотци Авраам, Исаак и Јаков ⬤ Не се пости
С 4 22 Св. мч-ци Агатоник, Зотик и другите со нив; Св. мч-ка Евлалија; Св. мч-ка Антуса и другите со неа Строг пост
Ч 5 23 Св. мч. Луп; Св. свештмч. Потин, епископ Лионски; Св. свештмч. Иринеј Лионски; Св. Виктор; Света мч-ка Еба Не се пости
П 6 24 Св. свештмч. Евтихиј; Св. мч. Татион; Св. мч-ка Сира; Преп. Арсениј Комељски; Св. Георгиј Лимниот (Езерски) Строг пост
С 7 25 Пренос на моштите на Св. ап. Вартоломеј; Св. ап. Тит; Св. Едески Исповедници; Св. Мина, патријарх Цариградски Не се пости
Н 8 26 11 седмица по Педесетница
Св. мч. Адријан и преп-на Наталија; Преп. Титој; Св. Зер-Јаков
Не се пости
П 9 27 ✞ Преп. Пимен Велики; Преп. Пимен Палестински; Св. мч. Фануриј; Св. свештмч. Кукша и Пимен Посник Не се пости
В 10 28 Преп. Мојсеј Мурин; Преп. Сава Псковски и Крипецки; Собор на сите Печерски богоугодници Не се пости
С 11 29 Отсекувањето на главата на Св. Јован Крстител; Преп-на Теодора Солунска; Св. мч-ка Василија; Св. мч. Анастасиј (Спасо) Радовишки Масло
Ч 12 30 Св. Александар, Јован и Павле, патријарси Цариградски; Собор на сите српски просветители и учители; Преп. Христофор Не се пости
П 13 31 Празник на појасот на Пресвета Богородица; Св. Генадиј, патријарх Цариградски; Св. свештмч. Кипријан Масло
С 14 1 Почеток на црковната година; Преп. Симеон Столпник; Св. Исус Навин Не се пости
Н 15 2 12 седмица по Педесетница
Св. мч. Мамант; Св. Елеазар; Празник на чудото на Пресвета Богородица на иконата Калужска
Не се пости
П 16 3 Св. свештмч. Антим; Св. мч-ка Василиса; Св. Јоаникиј, архиепископ и прв патријарх Српски; Преп. Теоктист Не се пости
В 17 4 Св. свештмч. Вавила; Св. пророк Мојсеј Боговидец; Св. мч-ци Маркел и Касијан Не се пости
С 18 5 Св. пророк Захарија и праведна Елисавета; Св. Седумдесетмина мч-ци; Преп. Атанасиј ⵔ Строг пост
Ч 19 6 Спомен на чудата на Св. Архангел Михаил; Св. мч. Ромил и 11 000 војници; Св. Евдоксиј; Преп. Давид Не се пости
П 20 7 Св. мч. Созонт; Св. мч. Евпсихиј; Св. Јован Новгородски; преп-на Касијана Песнописателка Строг пост
С 21 8 Рождество на Пресвета Богородица; Празник на иконата на Пресвета Богородица во Калишта; Празникот на иконата на Пресвета Богородица Почајевска Не се пости
Н 22 9 13 седмица по Педесетница
Св. Јоаким и Ана; Спомен на Третиот Вселенски Собор; Св. мч. Севиријан; Св. Теофан Исповедник и Постник; Св. Никита угодник Божји
Не се пости
П 23 10 Св. мч-чки Минодора, Митродора и Нимфодора; Св. Аполос, Лукиј и Климент; Св. три жени Не се пости
В 24 11 Преп-на Теодора Александриска; Св. Силуан Атонски; Св. Пафнутиј Исповедник; Преп. Ефросин готвач; Св. мч-ка Ија ◑ Не се пости
С 25 12 Св. свештмч. Автоном; Св. мч. Јулијан со четириесетмина другари; Преп. Даниил од Тасос; Св. мч-ци Македониј, Татијан и Теодул Строг пост
Ч 26 13 Осветувањето на храмот на Христовото Воскресение; Св. свештмч. Корнилиј стотникот; Св. мч-ка Кетевана; Преп. Еротеј Не се пости
П 27 14 Крстовден (Воздвижение на Чесниот Крст); Св. царица Плакила; Преп. мч. Макариј Солунски; Преп-на Марија Тарсиска Масло
С 28 15 ✞ Св. мч. Никита; Св. мч. Порфириј; Св. Висарион, архиеп. Лариски чудотворец; Св. новомч. Јован Критски Не се пости
Н 29 16 14 седмица по Педесетница
Св. великомч-ка Ефимија; Преп. Доротеј; Св. Кипријан, митрополит Киевски; Св. мч-ка Људмила
Не се пости
П 30 17 ✞ Св. мч-ки Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија; Св. сто педесет и шест мч-ци; Св. мч-ка Теодотија Не се пости

КАКО СЕ ПОСТИ:

Строг пост – воздржување од јадење не само на месо и храна од животинско потекло, туку и на употребата на масло во приготвувањето на храната. Кога е строг пост не се конзумира алкохол.
Пост на масло – воздржување од јадење месо и сите други видови храна од животинско потекло: млеко, млечни производи, јајца. Дозволува се употреба на растително масло во храната, како и умереното конзумирање на вино и друг вид алкохол.
Пост на риба – тоа е пост на масло, но се јаде и риба.
Без месо – воздржување од јадење месо (ова се случува само во месопусната седмица, пред почетокот на Великиот пост).

МЕСЕЧЕВИ МЕНИ:

Септември 2024
⬤ Млада месечина 03.09 во 03:55ч.
◐ Прва четвртина  11.09 во 08:05ч.
ⵔ Полна месечина  18.09 во 04:34ч.
◑ Последна четвртина  24.09 во 20:49ч.

* Сите часови се по средноевропско време, со почитување на летното штедење во периодот Март – Октомври.

Овој сајт е наменет за сите православни верници и почитувачи на Македонската православна црква.