2024
Октомври
31 ден

Д

Н С
Листопад
Типик
В 1 18 Св. Евмениј, епископ Гортински на Крит; Св. мч-ка Аријадна; Св. мч. Бидзин, кнез Грузиски Не се пости
С 2 19 Св. мч-ци Трофим, Саватиј и Доримедонт; Св. мч. Зосим Пустиник; Св. Теодор, кнез Јарославски ⬤ Строг пост
Ч 3 20 Св. великомч. Евстатиј Плакида; Св. кнез Михаил и Теодор бојаринот; Преп. мч. Иларион; Св. исповедници Aнастасиј и Aнастасиј Не се пости
П 4 21 Св. ап. Кодрат; Св. свештмч. Ипатиј, епископ Ефески и Андреј презвитер; Св. Димитриј, епископ Ростовски Строг пост
С 5 22 Св. свештмч. Фока, епископ Синопски; Св. прор. Јона; Преп. Козма Зографски; Св. Петар Милостив; Св. Јона презвитер Не се пости
Н 6 23 15 седмица по Педесетница
Собор на сите македонски Светители; Зачнувањето на Св. Јован Крстител; Св. мч-ка Ираида; Св. новомч. Никола Пантопол; Св. новомч. Јован
Не се пости
П 7 24 Св. првомч-ка Текла рамноап.на; Св. Стефан крал српски, првовенчан; Св. Давид; Св. крал Владислав Не се пости
В 8 25 Преп-на Ефросинија; Преп. Сергеј Радоњежски; Преп-на Ефросинија Суздајска Не се пости
С 9 26 ✞ Св. Јован Богослов, ап. и евангелист; Преп. Нил Калабрискив Масло
Ч 10 27 Св. мч. Калистрат; Св. ап-ли: Марко, Аристарх и Зинон; Св. мч-ка Акилина; Св. Саватиј Соловецки ◐ Не се пости
П 11 28 Преп. Харитон Исповедник; Св. пророк Варух; Св. мч. Марко овчар; Св. мч. Вацлав, крал чешки Строг пост
С 12 29 Преп. Киријак Отшелник; Св. мч-ци Дада и Говделај; Св. Теофан Милостив; Св. Марија Палестинска Не се пости
Н 13 30 16 седмица по Педесетница
Св. Григориј Просветител, епископ Ерменски; Св. мч-ки Гајанија, Рипсимија и останатите 35 монахињи; Св. Михаил, прв митрополит Киевски
Не се пости
П 14 1 ✞ Покровот на Пресвета Богородица; Св. ап. Ананија; Преп. Роман Слаткопоец; Преп. Јован Кукузел Не се пости
В 15 2 Св. Андреј Јуродив; Св. свештмч. Кипријан и девицата Јустина; Св. мч-ци Давид и Константин Не се пости
С 16 3 Св. свештмч. Дионисиј Ареопагит; Преп. Јован Хозевит; Преп. Дионисиј Печерски; Св. Исихиј Хоровит Строг пост
Ч 17 4 Св. свештмч. Еротеј; Св. Стефан Штиљановиќ; Преп. Амон; Преп. Павле Препрости ⵔ Не се пости
П 18 5 Св. мч-ка Харитина; Св. свештмч. Дионисиј епископ Александриски; Преп. Евдоким Ватопедски; Преп-те Дамјан, Еремија и Матеј Строг пост
С 19 6 ✞ Светиот апостол Тома; Преподобниот новомаченик Макариј Не се пости
Н 20 7 17 седмица по Педесетница
Светите маченици Сергиј и Вакх; Светиот маченик Полихрониј
Не се пости
П 21 8 Преподобна Пелагија; Преподобна Таиса; Св. мч-ка Пелагија Не се пости
В 22 9 ✞ Св. апостол Јаков; Преп. Андроник и неговата сопруга Анастасија; Св. Димитриј, патријарх Александриски; Св. Стефан, деспот српски Не се пости
С 23 10 Преп. Теофил Струмички; Св. мч-ци Евлампиј и Евлампија; Св. Зографски мч-ци; Св. мч. Теотекн; Преп. Васијан Строг пост
Ч 24 11 Св. ап. Филип; Спомен на VII Вселенски Собор; Преп. Теофан Начертани; Св. Нектариј патријарх Цариградски ◑ Не се пости
П 25 12 Св. мч-ци Тарах, Пров и Андроник; Св. Мартин епископ Турски; Преп. Козма Мајумски Строг пост
С 26 13 Св. мч-ци Карп и Папила; Св. свештмч. Венијамин ѓакон; ✞ Св. великомч-ка Злата Мегленска Не се пости
Н 27 14 18 седмица по Педесетница
Преподобна Параскева (Петка); Св. мч-ци Назариј, Гервасиј и Протасиј
Не се пости
П 28 15 Преп. мч. Лукијан, презвитер антиохиски; Преп. Ефтимиј Новиот; Св. славни Четириесет Битолски преподобномаченици Не се пости
В 29 16 Светиот маченик Лонгин; Преподобен Лонгин Трудољубивиот Не се пости
С 30 17 Св. пророк Осија; Св. мч-ци и бесребреници Козма и Дамјан; Преп. мч. Андреј; Лазар Четиридневниот Строг пост
Ч 31 18 ✞ Св. ап. и евангелист Лука; Св. Петар Цетињски, митрополит Црногорски; Св. Јулијан и Дидим Слепецот; Св. Константин Кавасила Не се пости

КАКО СЕ ПОСТИ:

Строг пост – воздржување од јадење не само на месо и храна од животинско потекло, туку и на употребата на масло во приготвувањето на храната. Кога е строг пост не се конзумира алкохол.
Пост на масло – воздржување од јадење месо и сите други видови храна од животинско потекло: млеко, млечни производи, јајца. Дозволува се употреба на растително масло во храната, како и умереното конзумирање на вино и друг вид алкохол.
Пост на риба – тоа е пост на масло, но се јаде и риба.
Без месо – воздржување од јадење месо (ова се случува само во месопусната седмица, пред почетокот на Великиот пост).

МЕСЕЧЕВИ МЕНИ:

Октомври 2024
⬤ Млада месечина 02.10 во 20:49ч.
◐ Прва четвртина  10.10 во 20:55ч.
ⵔ Полна месечина  17.10 во 13:26ч.
◑ Последна четвртина  24.10 во 10:03ч.

* Сите часови се по средноевропско време, со почитување на летното штедење во периодот Март – Октомври.

Овој сајт е наменет за сите православни верници и почитувачи на Македонската православна црква.