2024
Jуни
30 дена

Д

Н С
Жетвар
Типик
С 1 19 Св. свештмч. Патрикиј, епископ Бруски; Св. Јован, епископ Готски; Св. кнез Јован Вологодски Не се пости
Н 2 20 Недела на Самарјанката
✞ Светиот маченик Талалеј; Светиот маченик Аскалон
Не се пости
П 3 21 Светиот цар Константин и Светата царица Елена Не се пости
В 4 22 ✞ Светиот кнез Јован Владимир; Св. мч. Василиск; Вториот Вселенски Собор Не се пости
С 5 23 Св. Михаил, епископ Синадски; Преп. мч. Михаил; Преп-на Ефросинија, кнегиња Полоцка Масло
Ч 6 24 Преп. Симеон Столпник Дивногорец; Св. мч. Мелетиј Стратилат и 1218 војници со жени и деца; Преп. Никита Столпник ⬤ Не се пости
П 7 25 ✞ Трето наоѓање на главата на Св. Јован Крстител; Св. свештмч. Терапонт, епископ Кипарски Масло
С 8 26 Пренос на моштите на свети Георгиј Кратовски; Св. ап. Карп; Св. ап. Алфеј; Св. новомаченик Александар Солунски; Не се пости
Н 9 27 Недела на слепиот
Св. свештмч. Терапонт, епископ Сардиски; Св. мч-ци Теодора и Дидим; Св. Давид Гареџиски
Не се пости
П 10 28 ✞ Свети Варлаам Охридски; Св. Никита Исповедник, епископ Халкидонски; Св. мч-ка Еликонида; Св. Игнатиј, епископ Ростовски; Не се пости
В 11 29 Спомен на Првиот Вселенски Собор; Св. мч-ка Теодосија Тирска; Преп. мч-ка Теодосија; Св. мч. Нан (Јован) Солунски Не се пости
С 12 30 Преп. Исакиј Исповедник; Преподобна Макрина Риба
Ч 13 31 Вознесение Христово – Спасовден; Св. ап. Ерма; Св. мч. Ермиј; Св. мч. Философ Не се пости
П 14 1 Преп. Јустин Ќелиски; Св. мч. Јустин Философ; Преп. Агапит Печерски ◐ Масло
С 15 2 ✞ Св. свештмч. Еразмо Охридски; Светите 20 000 маченици Охридски; Св. новомаченик Константин Не се пости
Н 16 3 Недела на Светите Отци од I Всел. Собор
Св. мч. Лукилијан; Св. свештмч. Лукијан; Св. мч. Димитриј, принц руски;
Не се пости
П 17 4 Св. Митрофан, првиот патријарх Цариградски; Св. мч. Конкордиј; Св. свештмч. Астиј, епископ Драчки; Св. сестри Марта и Марија Не се пости
В 18 5 Св. свештмч. Доротеј, епископ Тирски; Преп. Теодор Пустиник; Преп. Анувиј Не се пости
С 19 6 Преп. Висарион; Преп. Иларион Нови; Преподобните мч-ки Архелаја, Текла и Сузана Масло
Ч 20 7 Св. мч. Теодот Анкирски; Светите мч-ки Кирјакија, Валерија и Марија; Преп. Даниил Скитски Не се пости
П 21 8 Св. Ефрем, патријарх Антиохиски; Преп. Зосим Финикиски; Пренос на моштите на Св. великомч. Теодор Стратилат Масло
С 22 9 ✞ Св. Кирил, архиепископ Александриски; Св. Кирил Белоезерски; Св. Алексеј Мечев; (Задушница) Не се пости
Н 23 10 1 седмица по Педесетница
Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница
Не се пости
П 24 11 Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (втор ден); ✞ Св. ап. Вартоломеј; Празник на иконата „Достојно е“ Не се пости
В 25 12 Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (трет ден); Преп.н Онуфриј Велики; Преп. Петар Атонски Не се пости
С 26 13 Св. мч-ка Аквилина; Св. Трифилиј, епископот на Леквусија Кипарска; Св. Ана и нејзиниот син Јован Не се пости
Ч 27 14 Св. пророк Елисеј; Св. Методиј, патријарх Цариградски; Св. Јован, митрополит Евхаитски; Преп. Нифонт Не се пости
П 28 15 Св. пророк Амос; Св. мч-ци Вит, Модест и Крискентија; Преп. мч. Дула ◑ Не се пости
С 29 16 Свети Тихон, епископ Аматунтски; Светите мч-ци Тигриј и Евтропиј Не се пости
Н 30 17 Недела на сите Светии
Светите мч-ци Мануил, Савел и Исмаил; Преп. Пиор
Не се пости

КАКО СЕ ПОСТИ:

Строг пост – воздржување од јадење не само на месо и храна од животинско потекло, туку и на употребата на масло во приготвувањето на храната. Кога е строг пост не се конзумира алкохол.
Пост на масло – воздржување од јадење месо и сите други видови храна од животинско потекло: млеко, млечни производи, јајца. Дозволува се употреба на растително масло во храната, како и умереното конзумирање на вино и друг вид алкохол.
Пост на риба – тоа е пост на масло, но се јаде и риба.
Без месо – воздржување од јадење месо (ова се случува само во месопусната седмица, пред почетокот на Великиот пост).

МЕСЕЧЕВИ МЕНИ:

Jуни 2024
⬤ Млада месечина 06.06 во 14:37ч.
◐ Прва четвртина  14.06 во 07:18ч.
ⵔ Полна месечина  22.06 во 03:07ч.
◑ Последна четвртина  28.06 во 23:53ч.

* Сите часови се по средноевропско време, со почитување на летното штедење во периодот Март – Октомври.

Овој сајт е наменет за сите православни верници и почитувачи на Македонската православна црква.