2024
Март
31 ден

Д

Н С
Цутар
Типик
П 1 17 Св. великомаченик Теодор Тирон; Света Маријамна (Марија) Не се пости
С 2 18 Свети Лав I, папа Римски; Свети Флавијан Не се пости
Н 3 19 Недела на блудниот син
Светите апостоли Архип, Филимон и Апфија; Преп. Доситеј
Не се пости
П 4 20 Св. Лав, епископ Катански; Св. свештмч. Садок Не се пости
В 5 21 Св. Захариј, патријарх Ерусалимски; Преп. Тимотеј; Св. Евстатиј Антиохиски Не се пости
С 6 22 Св. мч. Маврикиј и 70 војници; Многубројните мч-ци во Евгенија близу Цариград Строг
пост
Ч 7 23 Св. свештмч. Поликарп, епископ Смирненски; Преп. Дамјан Не се пости
П 8 24 ✞ Наоѓање на главата на Свети Јован Крстител; Преп. Еразмо, монах Печерски Строг
пост
С 9 25 Св. Тарасиј, патријарх Цариградски; Преп. Пафнутиј Кефалас – Задушница Не се пости
Н 10 26 Недела на Страшниот суд – Месопусна
Св. Порфириј, епископ Гаски; Св. мч Јован Калфа
Не се пости
П 11 27 ✞ Св. мч. Агатангел Битолски; Преп. Прокопиј Декаполит; Преп. Талалеј; Преп. Тит Печерски Без
месо
В 12 28 Св. свештмч. Протериј; Св. Василиј Исповедник; Света Кирана Солунска Без
месо
С 13 29 Преподобен Јован Касијан; Преподобен Варсонуфиј Без
месо
Ч 14 1 Преподобната маченичка Евдокија; Преп. Агапиј; Св. мч-ка Антонина Без
месо
П 15 2 Св. свештмч. Теодот; Св. мч. Троадиј; Четиристотини и четириесет маченици; Св. мч-ка Евталија Без
месо
С 16 3 Св. мч-ци Евтропиј, Клеоник и Василиск; Св. Пијамука Мисирска Без
месо
Н 17 4 Недела на Адамовото изгонување од рајот (Сиропусна)
Прочка; Преп. Герасим; Св. мч-ци Павле и Јулијана; Св. Јаков Постник
Без
месо
П 18 5 Велигденски пости; Св. мч. Конон Исавриски; Преп. Исихиј Постник; Преп. Марко Подвижник
В 19 6 Светите Четириесет и двајца маченици од Амореја; Блажениот Јов
С 20 7 Светите Седум Херсонски свештеномаченици; Преп. Емилијан; Преп. Павле Препрост
Ч 21 8 Св. Теофилакт, епископ Никомидиски; Св. свештмч. Теодорит Строг
пост
П 22 9 ✞ Светите 40 маченици во Севастија; Светите славни 40 битолски преподобномаченици (Акатист) Строг
пост
С 23 10 Тодорова сабота; Св. мч. Кодрат Коринтски и другите со него; Преподобната мајка Анастасија Масло
Н 24 11 Недела на Православието
Св. Софрониј Ерусалимски; Св. мч. Пиониј и другите со него; Преп. Георгиј Синаит
Масло
П 25 12 Преп. Теофан Исповедник; Преп. Симеон Нов Богослов; Св. Григориј Двоеслов, папа Римски ⵔ Строг
пост
В 26 13 Пренос на моштите на Свети Никифор, патријарх Цариградски; Св. свештмч. Публиј Строг
пост
С 27 14 Преп. Бенедикт; Св. Евсхимон, епископ Лампсакиски; Св. Теогност, митрополит Киевски Строг
пост
Ч 28 15 Св. мч. Агапиј и седумтемина со него; Св. мч. Александар; Св. мч. Никандар Мисирец Строг
пост
П 29 16 Св. ап. Аристовул; Св. мч. Савин; Св. свештеномаченици Трофин и Тал (Акатист) Строг
пост
С 30 17 ✞ Свети Алексиј човек Божји; Светиот маченик Марин Масло
Н 31 18 Недела на св. Григориј Палама
Свети Кирил, архиепископ Ерусалимски; Св. Анин Чудотворец
Масло

КАКО СЕ ПОСТИ:

Строг пост – воздржување од јадење не само на месо и храна од животинско потекло, туку и на употребата на масло во приготвувањето на храната. Кога е строг пост не се конзумира алкохол.
Пост на масло – воздржување од јадење месо и сите други видови храна од животинско потекло: млеко, млечни производи, јајца. Дозволува се употреба на растително масло во храната, како и умереното конзумирање на вино и друг вид алкохол.
Пост на риба – тоа е пост на масло, но се јаде и риба.
Без месо – воздржување од јадење месо (ова се случува само во месопусната седмица, пред почетокот на Великиот пост).
✱ – целосно воздржание од храна и пиење.

МЕСЕЧЕВИ МЕНИ:

Март 2024
◑ Последна четвртина  03.03 во 16:23ч.
⬤ Млада месечина 10.03 во 10:00ч.
◐ Прва четвртина  17.03 во 05:10ч.
ⵔ Полна месечина  25.03 во 08:00ч.

* Сите часови се по средноевропско време, со почитување на летното штедење во периодот Март – Октомври.

Овој сајт е наменет за сите православни верници и почитувачи на Македонската православна црква.