2024
Април
30 дена

Д

Н С
Тревен
Типик
П 1 19 Светите маченици Хрисант и Дарија и другите со нив; Св. мч. Панхариј Строг
пост
В 2 20 Преподобниот маченик Јован и другите со него; Светата маченичка Фотина ◑ Строг
пост
С 3 21 Св. Јаков, епископ и Исповедник; Преп. Кирил, епископ Катански во Сицилија; Св. Тома Цариградски; Преп. Серапион Строг
пост
Ч 4 22 Св. свештеномаченик Василиј; Света Дросида; Преподобниот маченик Ефтимиј Строг
пост
П 5 23 Св. свештмч. Никон; Преп. Никон Печерски; Св. преподобномаченик Лука; Светите маченици Филит и Лидија (Акатист) Строг
пост
С 6 24 Св. Артемон, епископ Селевкиски; Преп. Јаков Исповедник; Спомен на чудото во Печерскиот манастир; Преп. Захарија Масло
Н 7 25 Крстопоклона Недела
Благовештение; Св. мч-ки Пелагија, Теодосија и Дула; Преп. Сава Нов Атински
Риба
П 8 26 ✞ Светиот Архангел Гавриил; Св. свештмч. Иринеј, епископ Сремски; Преп. Малх; Преп. Василиј Нови ⬤ Масло
В 9 27 Светата маченичка Матрона; Св. Лидија Македонска; Светите Пречистантски преподобномаченици Строг
пост
С 10 28 Преп. мч. Евстратиј Печерски; Преп. Иларион Нови; Преп. Исихиј Ерусалимски Строг
пост
Ч 11 29 Свети Марко Исповедник, епископ Аретусиски (во Сирија); Преп. Јован Пустиник Строг
пост
П 12 30 Преп. Јован Лествичник; Спомен на монахот којшто радосно умре зашто никогаш во животот не осуди никого (Акатист) Строг
пост
С 13 31 Св. свештмч. Ипатиј, епископ Гангрски; Св. Јона, митрополит Московски; Св. свештмч. Авда; Преп. Аполониј Масло
Н 14 1 Недела на св. Јован Лествичник
Света Марија Египетска; Св. Мелитон, епископ Сардиски; Преп. Прокопиј Чех
Масло
П 15 2 Преподобен Тит Чудотворец; Светите маченици Амфијан и Едесија ◐ Строг
пост
В 16 3 Свети Никита Исповедник; Св. Павле Неволник; Светиот маченик Улпијан Строг
пост
С 17 4 Преподобниот маченик Никита; Преп. Јосиф Песнописец; Преподобен Зосим (Прво бдение) Строг
пост
Ч 18 5 Светите маченици Агатопод и Теодул; Преп. Марко Трачески; Преподобна Теодора Солунска Строг
пост
П 19 6 ✞ Упокоение на Свети Методиј Солунски; Преп. Григориј Синаит (Акатист) (Второ бдение) Строг
пост
С 20 7 Свети Георгиј Исповедник; Преп. Нил Сорски; Св. мч. Калиопиј; Преп. Данило Перејаславски Масло
Н 21 8 Недела на св. Марија Египетска
Св. ап. Иродион, Руф, Асинкрит, Флегонт и Ермиј; Св. Нифонт, епископ Новгородски; Св. Келестин, папа Римски
Масло
П 22 9 Светиот маченик Евпсихиј; Преподобниот маченик Вадим Строг
пост
В 23 10 Светите мч-ци Теренциј, Африкан, Максим, Помпиј и останатите триесет и шестмина со нив Строг
пост
С 24 11 Св. свештмч. Антипа епископ Пергамски во Азија; Светите мч-ци Прокес и Мартинијан ⵔ Строг
пост
Ч 25 12 Свети Василиј Исповедник; Преподобен Акакиј; Преподобна Атанасија Строг
пост
П 26 13 Светиот свештеномаченик Артемон; Св. мч. Крискент; Светата маченичка Томаида Строг
пост
С 27 14 Лазарова сабота; Св. Мартин Исповедник папа Римски; Св. мч. Ардалион Глумец Масло
Н 28 15 Цветници
Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим – Цветници; Св. мч. Сава Готски
Риба
П 29 16 Светите маченички Агапија, Хионија и Ирина Строг
пост
В 30 17 ✞ Свети свештеномаченик Кипријан Слепченски; Преподобните Саватиј и Зосим; Строг
пост

КАКО СЕ ПОСТИ:

Строг пост – воздржување од јадење не само на месо и храна од животинско потекло, туку и на употребата на масло во приготвувањето на храната. Кога е строг пост не се конзумира алкохол.
Пост на масло – воздржување од јадење месо и сите други видови храна од животинско потекло: млеко, млечни производи, јајца. Дозволува се употреба на растително масло во храната, како и умереното конзумирање на вино и друг вид алкохол.
Пост на риба – тоа е пост на масло, но се јаде и риба.
Без месо – воздржување од јадење месо (ова се случува само во месопусната седмица, пред почетокот на Великиот пост).

МЕСЕЧЕВИ МЕНИ:

Април 2024
◑ Последна четвртина  02.04 во 05:14ч.
⬤ Млада месечина 08.04 во 20:20ч.
◐ Прва четвртина  15.04 во 21:13ч.
ⵔ Полна месечина  24.04 во 01:48ч.

* Сите часови се по средноевропско време, со почитување на летното штедење во периодот Март – Октомври.

Овој сајт е наменет за сите православни верници и почитувачи на Македонската православна црква.