Црковни пости 2024 година

КАКО СЕ ПОСТИ:

Строг пост – воздржување од јадење не само на месо и храна од животинско потекло, туку и на употребата на масло во приготвувањето на храната. Кога е строг пост не се конзумира алкохол.
Пост на масло – воздржување од јадење месо и сите други видови храна од животинско потекло: млеко, млечни производи, јајца. Дозволува се употреба на растително масло во храната, како и умереното конзумирање на вино и друг вид алкохол.
Пост на риба – тоа е пост на масло, но се јаде и риба.
Без месо – воздржување од јадење месо (ова се случува само во месопусната седмица, пред почетокот на Великиот пост).
Целосно воздржание од храна и пиење.

КОГА СЕ ПОСТИ:

Во Македонската православна црква, црковните пости се однесуваат на периоди на воздржување од одредена храна и практикување на духовни активности како дел од верската пракса. Овие пости не само што се почитуваат како дел од верската традиција, туку и како начин на духовно возвишување и спојување со Божјата милост. Православната Црква има еднодневни и повеќедневни пости.

Еднодневни пости:

Среда и петок (освен т.н. редовни седмици)

 • Водокрст (спроти Богојавление) – 18 јануари
 • Отсекување на Главата на Св. Јован Крстител – 11 септември
 • Крстовден – 27 септември

Повеќедневни пости:

 • Велигденски пости (од 18.03 до 04.05)
 • Петровденски пости (од 01.07 до 11.07)
 • Богородични пости (од 14.08. до 27.08.)
 • Божиќни пости (од 28.11. до 06.01.)

Редовни седмици:

Во среда и петок се блажи во следниве седмици:

 • Од Божиќ до Водокрст – од 07.01 до 17.01
 • Седмицата на митарот и фарисејот – од 24.01 до 31.01
 • Месопусната седмица – од 07.02 до 28.02
 • Светлата седмица – од 04.04 до 11.04
 • Духовденската седмица – од 24.05 до 30.05

Црковни пости в Македонската православна црква: Спој на Вера и Духовност

Постовите во православната црква се периоди на одрекнување и молитва, кога верниците се приготвуваат за празниците и ги одбегнуваат своите обични навики, ги почитуваат традициите и ги укрепуваат духовните врски. Оваа практика нè потсетува на значењето на самоконтролата и почитувањето на светот околу нас.

Црковните пости не само што го изразуваат духовниот аспект на верската вера, туку и поттикнуваат на здрав начин на исхрана и заедничка духовна пракса. Во 2024 година, верниците ги почитуваат овие пости како дел од своето спојување со Божјата милост и своето духовно развојување.

Празници и постене:

Најголемите христијански празници како Велигден и Богојавление се поврзани со строги пости. Во текот на овие периоди, верниците се воздржуваат од месо, млеко и јајца, а некои постат и од риба. Постенето не се ограничува само на исхраната, туку и вклучува пост од лоши мисли, злосторство и негативни активности.

Начини на постене:

Постенето вклучува воздржување од одредени видови на храна, а се препорачува и зголемена молитва, духовно читање и помагање на ближниот. Некои верници избегнуваат и одредени активности како гледање телевизија или користење на интернет, за да го засили духовното возвишување.

Значење на постенето:

Црковните пости не само што ги изразуваат верските убедувања, туку и поттикнуваат на здрав начин на исхрана и заедничка духовна пракса. Тие ги почитуваат традициите и обичаите на Македонската православна црква, а истовремено ги поддржуваат верските верувања и духовниот развој на верниците.

Во заклучок, црковните пости во Македонската православна црква претставуваат важен аспект од верската пракса, кој не само што ги обележува големите христијански празници, туку и ги поттикнува верниците кон духовно возвишување и спојување со Божјата милост. Овие пости го одбележуваат духот на заедница и почит кон традициите, што ги прави неизоставен дел од верската и културната наследство на Македонија.